Министерството на отбраната поднесе извинение на собственика и работниците в цеха, в

...
Министерството на отбраната поднесе извинение на собственика и работниците в цеха, в
Коментари Харесай

Извинения за шефа на цеха, в който нахлуха американски войници

Министерството на защитата поднесе извинение на притежателя и служащите в цеха, в който простъпка нахлуха американски военни. 

За случая се разбра в петък (28 май), когато бе обявено, че американски войници са влезнали в производствен цех в Пловдивско, претърсили го и респектирали персонала. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, се е случил по време на съюзническо обучение в Чешнегирово.

На видеозаписа, публикуван от медии, се вижда по какъв начин група военни, въоръжени с картечници и автомати, прескачат оградата и нахлуват в цеха  за оборудване на рафинерии за олио. Фабриката безусловно е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабното обучение.

Не е упражнено никакво принуждение от страна на въоръжени в Чешнегирово. Те са наредили на служащите в цеха да седнат, обявиха от Министерството на защитата на ексклузивен брифинг в събота (29 май).

Собственикът и служащите в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото отвън рамките си обучение.

С позиция излезе и Посолството на Съединени американски щати в България:  " Вчера, 28 май 2021 г, Посолството на Съединени американски щати получи информация за случай, станал по време на военно обучение в Чешнегирово. Като част от въздушно-десантното обучение „ SWIFT RESPONSE 21 ”, извършено сред 10 и 14 май, американски военнослужещи от 173-та въздушно-десантна бригада организираха образователна симулация на преодоляване и обезопасяване на летище с отпаднала нужда Чешнегирово.

По време на учението, военнослужещи симулираха нахлуване и пречистване на голям брой бункери и структури в летището. На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха постройка до летището, която съгласно тях е била част от зоната за образование, само че в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това деяние не е създавана пукотевица с каквито и да e било оръжия.

Сухопътните сили на Съединени американски щати се отнасят съществено към ученията и смятат за приоритет сигурността на нашите военнослужещи, нашите съдружници и цивилни. Поднасяме нашите откровени извинения на частното дружество и чиновниците в постройката. Ние постоянно се учим от тези подготовки и сега организираме задълбочено следствие на повода за тази неточност. Ще въведем строги процедури, с цел да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този вид произшествия в бъдеще. "

Проверки по случая се правят от Министерството на защитата и Окръжна прокуратура-Пловдив.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР